vineri, 3 iulie 2009

Parerea unui amator care incearca sa intre in lumea artistilor

Cam asa as cataloga parerile mele despre fotogarfie, eu fiind un amator in ale fotografiei si incercand sa intru cat de putin sau cat de mult in lumea artistilor fotografi; pentru a putea realiza acest lucru este nevoie de devotament este nevoie de multa autoeducare pentru ca de mine tine totul adica de cat de mult citesc, cat de mult privesc, cat de mult timp acord pentru fotografie indiferent de ceea ce fac in acel timp, atata tot cat are de a face cu ea ( fotografia ). INFORMATIA este cea care ne ajuta sa iesim din groapa intunecata a amaraciuni in care ne aflam uneori pentru ca nu reusim sa scoatem ceva frumos din aparat, tot informatia este cea care ne si baga in aceeasi groapa pentru ca un lucru trist dar foarte adevarat este ca pe internet se gasesc tot felul de informatii si bune si rele si atunci ? cum facem sa ne dem seama care sunt cele bune de care trebuie sa tinem cont si care sunt cele rele ? este greu si daca ne dam seama la inceput este bine daca nu o sa ne fie mai greu. Acelasi lucru se intampla si pe mai toate forumurile de specialitare din tara si poate si cand te duci la diferite persoane fotografi pe care ii respecti si le ceri o parere si ei sunt binevoitori si ti-o ofera : "buna, buna si asta, hmm si asta imi place" pareri de genul nu ma ajuta deloc, pai de ce ?, pai va spun eu de ce, pentru ca nu imi ofera si mie nici un detali asupra compozitiei pe care o am in cadrul care tocmai a zis ca este "bun" din atatea elemente din imagine care sa stiu eu care a ajutat si care nu, care a facut imaginea sa iasa in evidenta, nu prea am cum sa imi dau seama, si pe forumuri de cele mai multe ori se intampla la fel, nimeni nu prea iti ofera o critica constructiva, aviz celor care cred ca "critica" este intotdeauna un lucru rau, critica poate sa fie o parere buna sau o parere rea asupra capodoperei, este foarte importat cum este inteleasa. Se pare ca pana la urma exista mai multe soiuri de fotografi care nu ar vrea sa divulge micile secrete pentru a nu fi vreodata "depasiti".
TOTUL tine de perseverenta noastra a celor care vor sa invete, trebuie sa te documentezi in mai multe locuri si sa extragi numai esenta si pana la urma totul se reduce la cat de mult timp petreci cu aparatul in mana, ca pana la urma degeaba citesti daca nu pui si in practica, ai citit 5 carti si ai tras 3 cadre pai atunci sa inteleg ca ai citit ca sa fie citite nu ca sa inveti ceva din ele, poate o sa te ajute ca o sa iti amintesti ca ai citit o data undeva o anumita chestie dar se pare ca nu iti mai aduci aminte cum sa o pui in practica.
Mai este un aspect fara de care nu se paote trece la urmatorul pas, de ce oare exista persoane care isi cumpara tot mereu ultimile noutati in materie de aparatura ? exista oare o lentila sau un body care sa faca arta fotografica in locul aluia care se uita prin vizor ? ( ala fiind si el sau ea, nu voi spune nicodata ca o fata nu poate sa faca fotografie ar inseamna sa fiu misogin si nu sunt ), la baza sta si tehnica fotografica, pentru ca fara ea nu se poate deloc, fara ea inseamna sa te bazezi numai pe noroc si incercari foarte multe pana sa reusesti sa iti iasa ceea ce ai in minte ( asta daca ai in minte imaginea finala cum ar trebui sa iasa ), oare de ce cei profi care realizeaza numai ( adica aproape ) fotografii frumoase, pai poate are de a face cu faptul ca aparatul nu are nici un secret fata de ei, ca il cunosc ca si cum ar ar fi sa bea apa sau sa mearga pe bicicleta, pentru ca lucreaza pe manual si nu lasa la aprecierea aparatului sa ia deciziile in locul lor. Multe persoane nici nu stiu ceea ce poate aparatul lor si se planga ca vor deja altele.
Cam asta este o parere personala la acest moment, se poate schimba si maine sau poate nu, depinde de mai multe lucruri.
va las cu cateva imagini mai linistitoare


2 comentarii:

  1. Dincolo de toate lecturile si toata informatia pe care pui tu accent, e nevoie de altceva. De a avea un ochi format. E un fel de vocatie. Ceva innascut, pe care nu il inveti din carti. Informatia tine de tehnica. Si tehnica nu e totul in fotografie. Nici nu e cel mai important lucru.
    Asta cu fotografii care nu dezvaluie din secretele meseriei e cam exagerata. Merge pe aceeasi idee. Nu tehnica face fotografii mari. Ci faptul ca ei au o anumita viziune asupra lumii. Tehnica doar ii ajuta sa o exprime mai bine. Si nu cred ca sunt tehnici atat de bine ascunse incat sa nu le poti afla din exercitiu si lectura. Asa ca, daca o sa cauti informatii si ai si ochiul format.. si viziunea.. atunci ai toate sansele sa devii un fotograf bun.

    Aa, si daca ai spune ca o femeie nu poate fi un fotograf bun ai fi misogin, nu rasist :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca am vrus sa para ca as pune accentul pe informatie si numai atata, desigur nici nu spun ca daca nu ai talent nu vei reusi, este gresit acest lucru, vreau sa precizez ca si daca ai talent dar nu il "educi" nu prea faci mare branza cu el, bineinteles aceasta este parea mea personala, inca nu stiu daca am sau nu vocatia sau talentul, si chiar daca nu as avea asa ceva cu perseverenta si exercitiu se poate ajuge foarte sus, poate si mai sus decat persoanele cu talent nativ :). Multumesc de trecere

    RăspundețiȘtergere